Próbowacka jodła beskidzkiego
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Zarzecza reprezentowały Naszą Gminę na Powiatowym Przeglądzie Potraw Regionalnych. W kategorii "pozostałe potrawy" zdobyły pierwsze miejsce za "podpłomyk"
Naszą Gminę reprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Zarzecza. Zdobyły I miejsce w kategorii „pozostałe potrawy” za "podpłomyk". 15 listopada w Karczmie Żywieckiej odbył się organizowany po raz ósmy Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych "Próbowacka jodła beskidzkiego". Organizatorami tej imprezy było Starostwo Powiatowe w Żywcu. W konkursie uczestniczyły reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Żywiecczyzny. Na stołach przygotowanych przez gospodynie pojawiły się przeróżne regionalne potrawy, napoje ziołowe, nalewki oraz ciasta, które już dzisiaj zniknęły z naszych codziennych jadłospisów. Wśród potraw królowały: kaczki i króliki przyrządzone w różnorodny sposób, dania z kwaków, pierogi, fasola z kapustą, potrawy z ziemniaków- bacanki, zupy grzybowe, grochowe, wodzionka, żurek. Z napojów serwowane były napoje ziołowe, okowita, śliwowica, miodówka, nalewki na owocach. Konkurs odbywał się w kategoriach: zupy, potrawy mięsne, nalewki i napoje oraz pozostałe potrawy.